maandag 20 mei 2024

Rick Wakeman-The Myths And Legends Of King Arthur And The Knights Of The Round Table

Legendarisch

Er zijn niet zoveel platen die legendarisch zijn geworden dankzij een gesproken openingsgedeelte. Ik ken er slechts een handjevol. War of the Worlds is er één van. Maar persoonlijk vind ik het in oer-Engels uitgesproken “Whose to pulleth out this sword from this stone and anvil, is the true-born King of all Britain.” het summum. Het is het begin van “The Myths And Legends Of King Arthur And The Knights Of The Round Table”, het album dat Rick Wakeman in 1975 uitbracht. Buiten dat is het zonder twijfel één van de beste platen van deze eeuwig aan Yes verbonden blijvende toetsenist.

De plaat kent zowel een enorm orkest als een groot koor, dat wordt ingezet om het gehele werk te ondersteunen. Aan de basis van dat alles liggen uitstekende melodieën, geweldige thema’s en prachtige refreinen met als kers op de taart Rick Wakeman zelf met zijn Mini-Moogs. En hoe…

.

Hoogtepunt van het album blijft voor mij het instrumentale Merlin The Magician. Het nummer wordt ingeleid door de gezongen reprise van Lady of the Lake, gezongen door de Nottingham Festival Vocal Group. Tot twee keer toe geeft Wakeman een geweldige solo ten gehore. Sowieso is het thema waar hij over soleert op zichzelf al klassiek. Na een wat lange inleiding neemt het koor je mee naar een heerlijke melodie op piano, waarna de al aanwezige basgitaar plots de leiding neemt en je lijkt mee te nemen naar het bos, waar Merlijn woont.
Maar ook over de overige tracks valt veel goeds te vertellen. Uiteraard wordt er getracht een vertelling te geven van de welbekende verhalen over koning Arthur, Sir Galahad, Guinevere en Sir Lancelot. Er wordt geweldig gezongen door Ashley Holt en Gary Pickford Hopkins. Mooi is hoe The Last Battle het thema van de openingstrack Arthur oppakt zonder dat het een herhaling lijkt. Je wordt vanzelf verliefd op Guinevere als je de melodie hoort.

Dan is het vijf minuten voor het einde van het album in het nummer The Last Battle opnieuw de tijd voor de verteller om, achteraf gezien, de profetische woorden “Many believed that Arthur would return to re-establish the holy realm of Logres and save Britain in the hour of its deadliest danger” te spreken over het einde van een tijdperk.


“The Myths And Legends Of King Arthur And The Knights Of The Round Table” maakt mij melancholisch en neemt me mee naar een tijd van koningen, ronde tafels, ridders en magiërs. Zaten we niet allemaal als jongen gekluisterd aan de (zwart-wit)buis bij Ivanhoe? Het doet het me ook verlangen naar een tijd van bombastische werken met orkesten, koren en orgels. En van Engelsen kun je veel zeggen maar als volk zijn ze trots, nationalistisch en majestueus, zelfs een tikje ijdel, wat geeft het! Voor mij is dit album een klassieker en één van mijn pareltjes uit de jaren ’70.

Lykele