dinsdag 18 juni 2024

Solution – Cordon Bleu

Hoe Solution in mijn leven kwam

Het is de nazomer van 1975. Het schooljaar is net begonnen en voor mij betekende dat de derde klas van de HAVO op De Lage Waard in Papendrecht. Het nieuwe gebouw aan de Vijzellaan staat er nog niet zo lang maar vanaf dat schooljaar zitten alle klassen er. Een half jaar eerder zijn al enkele klassen verhuisd van de noodgebouwen aan de van der Palmstraat, de rest is in de zomervakantie overgegaan.

Het is de tijd dat jongens hun haar tot over de schouders dragen, spijkerbroeken van Levi’s, Roy Rogers of Wrangler aan hebben en een pukkel dienst doet als schooltas. In je spijkerjas zitten twee borstzakken: één voor je pakje shag en één voor je haarborstel. En die pukkel is helemaal volgeschreven met je favoriete bands. Bij mij zijn dat o.a. Genesis, Pink Floyd, Deep Purple en 10CC.

Als onderdeel van de feestelijkheden rondom het in gebruik nemen van het nieuwe pand is er een concert van de Groningse band Solution. Voor mij wordt dat de eerste keer dat ik een artiest live op zie treden. Ik ben dan 14 jaar.


Het zijn van die momenten die indruk maken op een tienerjongen. Natuurlijk heb je op plaatjes gezien hoe een band eruit ziet, maar als je dat met eigen ogen ziet is het toch anders. Ik zit vooraan en kan alles perfect zien. Met bewondering kijk ik naar Tom Barlage die alle mogelijke instrumenten bespeelt en constant met zijn voeten op allerlei pedalen zaken afregelt. Ik ga mee op het ritme van drummer Hans Waterman en zie de vingers van toetsenist Willem Ennes soepel over de klavieren van diverse synthesizers glijden. Met bassist en zanger Guus Willemse als blikvanger spelen ze de hele aula van de school plat. Na afloop zijn mijn vrienden en ik overdonderd. Uitgelaten fietsen we naar huis. Het eerste wat ik dan doe is de naam Solution op mijn pukkel zetten.
Het schooljaar is in volle gang als in november van 1975 het nieuwe album van Solution uit wordt gebracht. Het draagt de naam Cordon Bleu. Waar die naam vandaan komt lees je verderop. Ik heb van mijn zakgeld genoeg opzij gelegd om het album te kopen en draai het de eerste dagen achter elkaar.

Cordon Bleu


Solution heeft een geheel eigen geluid, dat ik uit duizenden zou herkennen en dat een mengeling vormt van symfonische arrangementen en jazzrock elementen waarin melodie en harmonie voorop staan. Cordon Bleu opent wervelend met het geweldige ‘Chappaqua’ waarvan ik om meerdere redenen nog steeds kippenvel krijg. Onverwachte wendingen, een melodie om te zoenen en prachtige solo’s o.a. van Tom Barlage op sax en Willem Ennes op keyboards. Het geheel op meesterlijke wijze bijeengehouden door de ritmesectie met Guus Willemse op bas en Hans Waterman op drums. En deze loftuitingen gelden wat mij betreft voor alle nummers. Het prachtige ‘Third Line (part 1 & 2)’, het liefdeslied ‘A Song for You’, het min of meer experimentele ‘Whirligig’ en het mooie ‘Last Detail (part 1 & 2)’. Het album sluit af met het sterke ‘Black Pearls (part 1 & 2)’, een anti-drugssong van een heel hoog kaliber.
Cordon Bleu is één van mijn topfavorieten. Ik heb het op LP, op CD, op m’n iPhone en in mijn auto. Ik kan gewoon niet zonder.


Zoals eerder vermeld zou ik nog terug komen op de naam van het album. Op de officiële Solution website is daarover het volgende terug te vinden:
“In 1975 toog Solution naar Wales om in de Rockfield-studio een nieuwe plaat op te nemen. In deze voormalige stoeterij, die deels tot studio was omgebouwd, kreeg Solution alle tijd en ruimte om de nieuwe songs uit te werken en op te nemen. Kosten noch moeite werden gespaard en menigmaal werden diverse instrumenten uit omliggende muziekwinkels gehuurd om uit te proberen. In de glooiende heuvels van Wales kwam de band tot een prachtig album, door menigeen genoemd als de beste plaat van de band.
Onder de luxe omstandigeden behoort ook de mate en kwaliteit van de catering. Een vrouwelijke kok was gedurende de gehele opname tijd aanwezig en maakte elke dag een onwaarschijnlijk diner. Omdat zij haar opleiding had genoten aan ‘Le Cordon Bleu Coocking School’ in Parijs, was de naam van het album al snel gevonden: ‘Cordon Bleu’!”.

In dat najaar van 1975 komt het album ook de LP top 20 binnen. Elke dinsdagmiddag wordt dit VARA-programma op Hilversum 3 gepresenteerd door Willem van Beusekom. Het album komt niet hoog binnen, ik geloof op nummer 16. Maar dat is niet zo erg want elke week als het weer een paar plaatsen is gestegen wordt er een nummer van gedraaid. Terwijl ik mijn huiswerk maak (ik deed dat altijd met de radio aan) geniet ik dan van de klanken van een band die tot mijn favorieten is gaan behoren vanaf het eerste moment dat ik ze zag, in die aula van De Lage Waard.

Solution 1975
Zittend zie je Willem Ennes, staand v.l.n.r. Hans Waterman, Guus Willemse en Tom Barlage.

Lykele